Το μεγάλο πλεονέκτημα των Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Φύλλων είναι ωστόσο ότι μπορούν αυτόματα να κάνουν τους υπολογισμούς για σας. Ας υποθέσουμε ότι έχετε μια σειρά από στήλες, και κάθε στήλη έχει 20 στοιχεία τοποθετημένα κάθετα, δηλαδή σε 20 γραμμές. Στην 22η γραμμή από κάθε στήλη θέλετε να εισάγετε το άθροισμα των παραπάνω 20 γραμμών κάθε στήλης. Σε ένα χειρόγραφο Βιβλίο θα προσθέτατε κάθε στοιχείο της στήλης στα παραπάνω, είται με αριθμομηχανή είτε με το χέρι, και στο τέλος θα γράφατε το αποτέλεσμα στην 22η γραμμή. Έστω ότι κάνετε σωστά τις πράξεις χωρίς λάθη. Θα πρέπει να επαναλάβετε την ίδια διαδικασία για όλες τις στήλες ανεξάρτητα από τον αρθμό τους. Τώρα ας υποθέσουμε ότι συνηδιτοποιήσατε ότι χρειάζεται όχι μονο να εισάγετε ένα ακόμα στοιχείο σε κάθε στήλη, αλλά πρέπει να το εισάγετε και ανάμεσα σην 13η και 14η γραμμή. Σε ένα χειρόγραφο βιβλίο θα έχετε πρόβλημα, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει ελέυθερος χώρος ανάμεσα στις γραμμές 13 και 14, οπότε έχετε δύο επιλογές είτε να ξαναγράψετε από την αρχή όλα τα δεδομένα, είτε να τοποθετήσετε το νέο στοιχείο σε κάποι άλλο σημείο απ' αυτό που πρέπει. Και ας μην ξεχνάμε ότι θα πρέπει να προσθέσεται το καινούριο στοιχείο στο άθροισμα κάθε στήλης, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να σβήσετε το προηγούμενο άθροισμα και να εισάγετε το καινούριο.
Σε ένα ηλεκτρονικό Λογιστικό Φύλλο θα πρέπει να εισάγετε τις τιμές σε κάθε κελί, όπως ακριβώς και στο χεορόγραφο. Αλλά μετά, αντί να κάνετε μόνοι σας το άθροισμα κάθε στήλης και να εισάγετε το αποτέλεσμα στην γραμμή 22, απλά θα εισάγετε τον τύπο στην γραμμή 22 της πρώτης στήλης (το άθροισμα δηλαδή των 20 στοιχείων που περιλαμβάνει η πρώτη στήλη) και κατόπιν θα αντιγράψετε τον τύπο αυτό και στις υπόλοιπες στήλες όπου το Λογιστικό Φύλλο θα κάει τις πράξεις από μόνο του. Στην περίπτωση που πρέπει να εισάγετε ένα στοιχείο ανάμεσα στην 13η και 14η γραμμή όπως προηγουμένως δεν θα κάνετε τίποτα παραπάνω από το να ζητήσετε από το Φύλλο να εισάγει μια γραμμή κάτω από την 13η. Όλα τα παρακάτω στοιχεία θα μεταφερθούν σε μια θέση πιο κάτω και ταυτόχρονα ο τύπος του αθροίσματος στη 22η γραμμή θα προσαρμοστεί αυτόματα περιλαμβάνοντας τώρα το άθροισμα όχι των 20 αλλα των 21 στοιχείων. Τώρα απλά θα εισάγετε την νέα τιμή και το αποτέλεμα θα ενημερωθεί αυτόματα και θα παρουσιαστέ στην γραμμή 23 περιλαμβάνοντας και το νέο στοιχείο
Μπορείτε λοιπόν να καταλάβετε γιατί είχε τόσο γρήγορα μεγάλη επιτυχία στους λογιστές και άλλους ανθρώπους που δουλεύουν με πίνακες και αριθμητικές τιμές. Οι επιστήμονες και όσοι συλλέγουν δεδομένα άρπαξαν αμέσως την ευκαιρία να ασχοληθούν με τα Υπολογιστικα Φύλλα αμέσως μόλις έμαθαν την ύπαρξή τους. Τα προγράμματα έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ από την πρώτη έκδοση Υοπλογιστικών Φύλλων που είχε γίνει για περιβάλλον DOS. Τα σύγχρονα Προγράμματα Υπολογιστικών Φύλλων επιτρέπουν τη χρήση πολλύπλοκων τύπων, την εισαγωγή λεπτομερών και εύκολα επεξεργάσιμων γραφικών και γραφημάτων, και τη μορφοποίηση των στοιχείων που εμφανίζονται με διαφορετικές γραμματοσειρές, χρώματα και ότι άλλο ο χρήστης επιθυμεί να χρησιμοποιήσει.
Το Excel αρχικά αναπτύχθηκε πάνω στο MultiPlan και εμφανίστηκε πρώτα το 1985 σε Macintosh. Όπως και όλες οι εφαρμογές των Mac, το Excel ήταν ένα πρόγραμμα βασισμένο σε γραφικό περιβάλλον. Το Νοέμβριο του 1987, η Microsoft εμφάνισε την πρώτη έκδοση του Excel για τα Windows (που ονομαζόταν Excel 2 για να αντιστοιχεί με την έκδοση του Macintosh). Χρειάστηκε λίγο χρόνο για να επιτύχει το Excel, αλλά καθώς τα Windows κέρδιζαν σε δημοτικότητα, έτσι κέρδιζε και το Excel. Το Lotus τελικά εμφάνισε την έκδοση του 1-2-3 για τα Windows και το Excel είχε πλέον ανταγωνισμό από το Quatro Pro – αρχικά ένα DOS πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από την Borland, μετά πουλήθηκε στη Novel και μετά ξανά στην Corel (στον σημερινό ιδιοκτήτη του).